Stel haalbare doelen
Veel mensen zijn geneigd om te grootse doelen voor zichzelf te stellen. Dit zie ik in mijn werk als leraar maar al te vaak gebeuren. Mijn leerlingen zijn over het algemeen heel goed in plannen. Dat wil zeggen, hun dag op papier indelen en het werk over de dag verdelen. Het uitvoeren van die planning is vaak het probleem, omdat ze de dag té vol hebben gepland. Wanneer het doel niet wordt behaald, ligt demotivatie al snel op de loer.
Voor schrijven geldt in principe hetzelfde. Vraag jezelf af wat nou een reëel aantal woorden per dag zou zijn om te schrijven en hanteer dat als doel. Houd het vooral klein en concreet. Als je jezelf niet te veel druk oplegt, blijft het schrijven leuk én bestaat de kans dat je zelfs meer dan je schrijfdoel weet te bereiken.
Verander je omgeving
Soms kan het onbewust gebeuren dat de kamer waarin je schrijft je in je schrijfproces beperkt. Als je vastloopt of dreigt vast te lopen, zou het zomaar kunnen dat een nieuwe omgeving weer inspirerend werkt. Pak je laptop/kladblok en ga erop uit. Probeer eens te kijken waar je weer tot nieuwe ideeën komt. Misschien prikkelt een andere kamer in je huis je creativiteit al. Mocht dit nou niet zo zijn, zoek dan een geheel andere omgeving, zoals een koffietentje of park.
Blijf in beweging
In het verlengde van bovenstaande, kan het ook al helpen om even in beweging te zijn. Lichaamsbeweging (denk aan een korte wandeling, bijvoorbeeld) zou zomaar eens kunnen helpen om je gedachten te verfrissen. Vergeet niet dat beweging van invloed is op de bloedstroom naar je hersenen. Zo kan het zomaar gebeuren dat je al tijdens een korte wandeling nieuwe creatieve ideeën opdoet. Zorg er daarom voor dat je onderweg altijd iets bij je hebt om notities te maken!
Lees iets dat inspirerend kan werken
Wanneer je vastloopt in je eigen schrijfproces, kan het helpen om de tijd te nemen en ontspannen te lezen in andermans werk. Het lezen van een boek, gedicht of artikel werkt niet alleen ontspannend, maar kan je ook blootstellen aan nieuwe ideeën, perspectieven en/of stijlen. Je zou ervoor kunnen kiezen om iets in dezelfde stijl of hetzelfde genre te lezen, maar ook het lezen van iets compleet anders kan behulpzaam zijn. Misschien zit je wel vast in je eigen denkpatronen en moeten die juist doorbroken worden.
Werk aan een ander project
Afstand nemen van een project zorgt ervoor dat je op een later moment met een frisse blik naar je schrijven kunt kijken. Zo gaat de tijd niet verloren aan staren naar ongevulde pagina's, maar neem je afstand van je werk. Wanneer het weer goed voelt, kun je altijd terugkeren. Je zult dan vanzelf merken of je er al weer klaar voor bent.
Stel jezelf vragen
Soms loop je vast omdat je niet weet hoe het verhaal zich verder moet ontwikkelen. Dan kun je kiezen om jezelf te verplaatsen in de verschillende personages. Stel jezelf hierbij vragen, waarmee je jezelf dwingt om na te denken als de karakters. Dit kan ertoe leiden dat je vanuit die vragen weer nieuwe ideeën opdoet en stappen kunt zetten in het afmaken van je verhaal.
Accepteer imperfectie
Op het moment dat je, net als ik, enigszins perfectionistisch bent ingesteld, kan dat je tegenhouden in het schrijfproces. Hoe moeilijk het ook kan zijn, onthoud dat het niet erg is dat je tekst niet gelijk perfect is. Je werkt aan een concept, waar later nog wijzigingen in aangebracht kunnen worden. Door de druk voor jezelf te verlagen, maakt dat het makkelijker om door te gaan.
Uiteindelijk zijn er genoeg manieren om van je writers block af te komen. Een beetje afstand nemen, een korte wandeling maken of gewoon de pen neerleggen en de komende maanden focussen op een ander project. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat wanneer een project je aan het hart gaat, je uiteindelijk terugkeert. Of dat nou over een uur of over een paar weken is.