Waarom we onze eigen uitgeverij begonnen

21 augustus 2024

Ongeveer een jaar geleden besloten we de stap te wagen en onze eigen uitgeverij te beginnen, maar waarom eigenlijk? Ik vertel je hoe we begonnen zijn met schrijven, over de uitdagingen die we vanaf het eerste moment als schrijvers zijn tegengekomen en hoe we met deze uitdagingen omgaan in onze eigen uitgeverij.

Hoe het allemaal begon

Zoals de meeste verhalen, beginnen we bij het begin. Dat is ongeveer tien jaar terug. Job en ik schreven toen toneelstukken voor een middelbare school in Lelystad. Omdat we zoveel plezier haalden uit het schrijven, besloten we dat we daar meer mee moesten doen. We richtten ons op copywriting en schreven ons bedrijf, Hoekstra & Veldhuis, in bij de Kamer van Koophandel. Van toneelstukken tot geoptimaliseerde teksten voor zoekmachines. Als het letters zou bevatten, dan wilden wij het wel schrijven.

Inspecteur Vos, ons eerste boek

Een aantal jaar later, in de winter van 2017, hadden we drie musicals geschreven over een karakter dat voor ons tot leven was gekomen: Inspecteur Vos. We begonnen met de plannen voor het schrijven van ons eerste boek. Een proces wat meer tijd in beslag nam dan we vooraf hadden verwacht. Het was namelijk niet altijd makkelijk om (voltijd) werken en/of studeren te combineren met het schrijven van een boek. We leerden dat we hele dagen vrij moesten plannen om echt grote schrijfslagen te slaan. Pas na ruim anderhalf jaar lukte het ons om de laatste hand te leggen aan ons eerste boek, Inspecteur Vos.

Daarna volgde het proces van zoeken naar uitgevers in de hoop dat een van hen ons boek zou willen uitgeven. We hebben ons best gedaan te zoeken naar een uitgever waarvan we dachten dat ons boek bij hen paste, maar helaas kregen we – met verschillende redenen – afwijzingen. Zo pasten we bij de ene uitgeverij niet binnen hun fonds, nam een andere geen nieuwe schrijvers meer aan, et cetera.

Dit bracht ons op het idee om het boek in eigen beheer uit te geven. We kwamen uit bij een zogenaamd print-on-demand-platform, waar ons boek op bestelling gedrukt zou worden. We publiceerden ons boek en probeerden dit via diverse kanalen onder de aandacht te brengen om de verkoop te stuwen. Het duurde niet lang, voordat het weer begon te kriebelen. We maakten plannen voor een tweede boek in de reeks en begonnen al snel met schrijven.

Het tweede boek brachten we eveneens in eigen beheer uit via hetzelfde platform. Tijdens de promotie van dit boek merkten we dat uitgeven via een extern platform verschillende beperkingen had.

De beperkingen van Print on Demand

Ieder boek dat in Nederland commercieel verkocht wordt, heeft een IBAN. Dit nummer is uniek en kan gebruikt worden om een boek te identificeren. Via het Centraal Boekhuis, dat deze nummers in Nederland beheert, kun je meer informatie toevoegen aan een IBAN-nummer. Zo koppel je bijvoorbeeld IBANs uit dezelfde serie aan elkaar, zodat ze als zodanig gevonden kunnen worden door boekenwinkels.

Het platform waarmee wij samenwerkten, kon de eerste en tweede titel niet aan elkaar koppelen, waardoor het boek voor boekenwinkels, maar ook online, veel moeilijker te vinden was. We hoorden daardoor van een aantal lezers dat zij niet op de hoogte waren dat De Laatste Dag een tweede deel in een serie was, waardoor ze moeilijk in het verhaal konden komen. Verder konden we geen losse auteurs koppelen, waardoor de eerste boeken eigenlijk gepubliceerd zijn door de auteur met de voornaam P.T. Hoekstra en achternaam J.B.F. Veldhuis - ook dat kwam de vindbaarheid van ons werk niet ten goede.

Verder liet de kwaliteit van het drukwerk aan de binnen- en buitenzijde te wensen over. De boeken konden niet gedrukt worden in het formaat dat wij voor ogen hadden en soms kwamen boeken beschadigd aan bij onze lezers. Om meer controle te behouden kozen we ervoor onze eigen uitgeverij op te richten. We wijzigden onze inschrijving bij de Kamer van Koophandel en schreven ons in bij het Centraal Boekhuis.

Wat doen wij als uitgeverij anders?

Omdat we als zelfstandige uitgeverij ingeschreven staan bij het Centraal Boekhuis, hebben we de volledige controle over de informatie die gekoppeld staat aan de ISBNs die wij uitgeven. We beheren onze eigen voorraad en hebben een overeenkomst met een zelfgekozen drukkerij, waardoor we controle houden op de kwaliteit van het drukwerk.

Bij het overnemen van onze eerste titels hebben we zowel Inspecteur Vos als De Laatste Dag in een nieuw jasje gestoken, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Nog steeds schrijven we af en toe voor anderen, maar we willen de focus nu meer leggen op ons eigen schrijven – zo ligt het plot voor een derde boek over Inspecteur Vos klaar, maar wordt er ook gewerkt aan individuele projecten.

Een nieuwe focus is ook het uitgeven van boeken van anderen, dus mocht je een manuscript hebben, dan beoordelen we deze graag vrijblijvend. Voor meer informatie daarover kun je hier terecht!

Over de auteur

Paul Hoekstra (1986) studeerde Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ontwikkelde naast een voorliefde voor lezen ook een passie voor schrijven. Tijdens zijn werkzaamheden in het middelbaar onderwijs schreef hij korte sketches en toneelstukken, waarna een debuut als schrijver niet uit kon blijven. In 2019 debuteerde hij met Inspecteur Vos.

Lees meer over Paul Hoekstra